2011. május 17., kedd

Paprikaültetvényem (26)

2011. május 17. reggel - ötből egy
Ma reggel megtörtént a próbaszüret.


Előzetesen alaposan átgondoltam, milyen kritériumok alapján jelöljem ki a gyanútlan áldozatot. Ötből egyet. Hogy a pusztulással egyúttal az életet szolgáljam. Döntés előtt végignéztem mindegyik tő felső koronáját, majd megállapodtam annál, amelyen a kifejlett példány mellett a legtöbb, elméletileg még igéretes kezdeményezés indult növekedésnek. Megtörténhet, hogy a "fő-fő" paprika eltávolítása után valamelyikük - vagy akár valamennyi - növekedésnek indul. Energiához jut.


Így aztán sem a legnagyobb, sem a legkisebb elve nem győzött, hanem a legéletesebb helyzet jött számításba.


Körömollóval metszettem le a paprikát a tövéről. Majd megmostam, az ebédlő asztalra helyeztem két lehullott levéllel díszítve és lefényképeztem. Néhány órán át hevert az asztalon, az ebédre várva.
3022. május 17. délben - apró szeletekben


Terítéskor zöldségeket vágtam össze salátának egy tálacskába. Utolsónak a paprikácskát szeltem fel, apró szeletekre. Megkóstoltam egy szeletet: istenesen csípett! Nem vadul, de szeretetteljesen, ragaszkodóan. Ujjaimon még órák múlva is érződött a paprika ereje.


Tulajdonképpen sajnálom, hogy csak ilyen gyatra terméseredményről számolhatok be. Egyik szemem sír, a másik nevet.


U. i. Azt hiszem, nyár elején vásárolok a piacról egy nagy cserép paprikatövet, sok-sok kis paprikával. Minden évben kínálták magukat a piacsoron, de valahogy átnéztem rajtuk...
Ebéd utáni maradék

Nincsenek megjegyzések: