2011. január 13., csütörtök

Nyári mesék / Hárman vagyok

Imreh Albert fotója


Gréte sovány, mint egy vasalódeszka. Így látja magát, ha nagy ritkán a tükörbe néz. De ha csak lehet, elkerüli a tükröt. Nem neki találták ki. Miért is nézegetné magát benne? Az idő előtti ráncokat, az elnyűtt idomokat tükör nélkül is tudja magáról.


Meg ideje se lenne rá, Berci bátyó mindegyre ugráltatja. Neki nincs egy rossy szava se ez ellen, de a férje minden egyes kivánsága egy-egy ostorcsapás, ami az ő hátán csattan.


Odaviszi neki az ágytálat, de a bátyónak mindjárt eszébe jut, hogy most megenne egy vajas pir0tóst. Lehetőleg fokhagymával. Nosza, készitsd a piritóst, Gréte... Miközben a bátyónak melege lett, tehát ki kell nyitni az egyik ablakot. A piritós ügye addig félbe marad...Az ablak jóformán ki sem nyilik, a bátyónak eszébe jut, hogy nem vette be idejében a gyógyszerét. Odaviszi, beadja... Ezalatt odaég a piritós is. A bátyó nagylelkűen legyint: neki úgy is jó lesz. Beleharap. A piritós héja kemény, kiszökik tőle a felső fogsora, egyenesen a padlóra, s onnan tova, egyenesen az ágy alá. Ahol csak az egerek járnak. Meg olykor a macska, ha nagyon unatkozik...


Gréte a padlóra hasal, bekúszik az ágy alá, megtalálja. A csupa por, pókhálós, törekes fogsort alaposan lemossa, megtörölgeti, mig a bátyó türelmetlenül kaffog:


- Tyiess mán! Tyorsabban!


Gréte mindig siet, most is. Ha háromba szakadna se érhetné utól férje kivánságait.


Egyszer, fényképezkedő kedvében a bátyó ráparancsolt Grétére, hogy három különböző öltözetben, más-más frizurával és testtartásban foglaljon helyet a fotósarokban. Igy nevezték az ajtó mellett berendezett, deszkafallal leválasztott fülkét.


A móka sok időbe telt, s közben Gréte elmaradt szokásos háziteendőivel. Utána bezzeg csipkedheti majd magát...


A kisérlet végeredménye egy furcsa fénykép volt: három különböző Gréte volt rajta, jó egyetértésben. Egyikük mosolygott, a másik tűnődött, a harmadik valamit éppen mondani készül... De mit is?


Gréte szótlanul kevergeti a rántást. Berci bátyó papirjai halkan zizegnek a háta mögött. A golyóstoll hegye szaporán szántogat rajtuk.


Na most... Most mindjárt megszólal: "Gréte, gyere csak..." Már előre borzad tőle. Mert ha most nem is, egy perc múlva egészen biztos kell neki valami...

Nincsenek megjegyzések: