2011. január 5., szerda

Recenziók a karácsonyi Színképből

Szonda Szabolcs barátom Karácsonyi könyvböngészde / Vándorlás, Erdély, világ címmel négyes recenziót közölt az Új Magyar Szó karácsonyi Színkép mellékletében. Ebben nem kevesebb, mint 2 könyvemről "rántja le a leplet", amit szívből köszönök neki. Alább az írásnak ezeket a részeit mazsoláztam ki.


*


Tavaly megjelent, nehezebben meghatározható műfajú, napló, dokumentumregény és líra ötvözetét nyújtó, „élveboncoló” könyve, a Jelentések magamról. Emlékezések ellenfényben után Cseke Gábor ugyancsak a kolozsvári Polis Kiadónál jelentkezett nemrég új kötettel, a Szerpentin vándora című verscsokorral. Alcíme szerint „szigorúan válogatott versek” ezek az 1967–2010 időszakból, és egyféleképpen a válogatások válogatása, hiszen a szerzőnek 2004-ben már jelent meg az 1967–2004 időszak lírai termését szemléző könyve.


Az idei, valóban szigorú (hiszen friss termésből is merítő, ám így is csak 100 oldalas) szelekciót vélhetően ugyanaz a szerzői szándék és indíttatás hozta létre, amely a jelzett, szabálytalan memoárkönyvet, ily módon annak lírai széljegyzeteiként is olvashatók darabjai.


Azonban, természetesen, önmagukban és egymáshoz kapcsolódóan is, láncolatukból – amely a szerzőre jellemző sajátos módon fejt fel és idéz meg a jelképesbe és metaforikusba a lehető legtermészetesebb módon átlényegülő köznapi történéseket, mozzanatokat, arcokat és tetteket a személyes és kollektív (közel)múltból – az egyszerre könnyed és súlyos „önkommentárok” érzékletes sora bontakozik ki, az önértelmezés folyamatos igénye és kényszere mentén, hiszen – a címadó verssel szólva – „az életút sosem kész regény / annyi minden felülírja”...


*


Szeptember végén a Színképben interjút közöltünk az idén hetvenedik életévét betöltött, ismert csíkszeredai festőművésszel, Márton Árpáddal. A szöveg egész kötetnyi beszélgetés részét képezte, a Cseke Gábor által készített életinterjú néhány nappal azután kötetben is megjelent – rendhagyó módon, hiszen digitális könyvként került a közönség elé, a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) „polcán” (http://mek.oszk.hu/08700/08705/).


A Színek a palettán beszélgetőkönyv „lapjain” párbeszédet folytatók évtizedes barátsága, meghitt kapcsolata, értő, sok vonatkozásban közös opciókat felvillantó világértelmezése egyszerre teszi bensőségessé és sajátosan elevenné az életutat és -pályát megvilágító, másfél száz oldalas interjút, amely – figyelmes-részletes adatoltsága és gazdag vizuális dokumentáltsága folytán is – végig élményszámba menő olvasmány.

4 megjegyzés:

george írta...

Kell egy kölcsön? Magántulajdonban lévõ hitelnyújtó 3% -os hitelt nyújt, vegye fel velünk a kapcsolatot; (dakany.endre@gmail.com) ma további információért.

Hitel ajánlat

george írta...

Kedves, üzleti kölcsön, személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel, diákhitel, adósságkonszolidációs hitel, fedezetlen kölcsön, kockázati toke stb., Vagy egy bank vagy pénzügyi intézmény kölcsönének visszautasítását vagy több okból. A megfelelo megoldás a hitel megoldásokhoz! Keresztény hitelszervezet vagyunk, hitelt nyújtunk azoknak, akiknek pozitív szükségük van rá, és azok is, akik méltók vagyunk, a 3% -os alacsony és megfizetheto kamatlábbal is kölcsönöket biztosítunk a vállalatoknak és az egyéneknek. Érdeklodés e-mailben (dakany.endre@gmail.com)

Hitel ajánlat






Különbözo kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek (személyi kölcsön), és együttmuködnek a testületeknél 3% -os kamatlábonként. Ez segít Önnek pénzügyi kötelezettségeinek kielégítésében, különösen a folyamatban lévo pénzügyi világválság miatt. Kölcsönözhet 1.000 - 50.000.000 (font, euró vagy dollár) között. További tudnivalókért forduljon hozzánk e-mailben (dakany.endre@gmail.com) Üdvözlettel.

Hitel ajánlat




Sürgos, biztonságos és gyors kölcsönre van szüksége? Kapcsolat: (dakany.endre@gmail.com)

Sürgos kölcsön ajánlat.




Kell egy kölcsön? Magántulajdonban lévõ hitelnyújtó 3% -os hitelt nyújt, vegye fel velünk a kapcsolatot; (dakany.endre@gmail.com) ma további információért.

Hitel ajánlat




Kell hitel? Bármilyen érdekeltséget kínálunk a minimális összegtol az 5.000eurotól a maximum 500.000.000euroig, ha érdekel, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen keresztül:(dakany.endre@gmail.com)

Sürgos kölcsön ajánlat.

Unknown írta...

Jó estét neked!
Tudom, hogy az üzenetem nagy meglepetés lesz, amikor eléri. Szóval, elnézést kérek tőled.
Engedjék meg, hogy nyújtsam be a hitel ajánlat opciót.
Pénzintézet vagyunk Franciaországban.
Önnek szüksége van egy kölcsönre vagy egy beruházásra a projekt megvalósításához, annál több gond. 30 éves időtartamra bármely személynek nyújtunk hitelt. Az ajánlat 10.000 € és 1.500.000 € közötti.

Kérjük, írjon nekünk e-mail címünkön: financecontrole08@gmail.com

Köszönöm a figyelmet.

Apply For urgent Loan within 24 hours írta...


Helló barátom, szükséged van-e ilyen sürgősen kölcsönre, ha igen, kérlek lépj kapcsolatba ezzel a jó céggel, ahonnan a 35 000-es hitelt kaptam e-mailen keresztül: renmoneyservices@gmail.com megírja nekik WhatsApp + 192-03-063-228