2010. április 9., péntek

Hír+komment a Riportnak (2)


Ismét megjött tíz aktuális hír, s az Erdélyi Riport várja aktuális kommentjeimet velük kapcsolatban. Nem kellett sokat várniuk, még a mai délután megküldtem bölcsködéseimet. Íme...

*
1. Heti állandó, félórás műsoridőt követel magának a közszolgálati tévétől Emil Boc miniszterelnök. Elmondása szerint ezt az időt a nézők korrekt informálására használná fel. A kormányfő szerint az Antena 3 és a Realitatea hírtelevíziók félrevezetik a lakosságot, ezért szükséges, hogy ő maga számoljon be a valós helyzetről. Mindezt azt megelőzően mondta, hogy a parlament két háza elutasította a Román Televízió (RTV) 2008-as tevékenységéről szóló jelentést, ezáltal menesztették tisztségéből Alexandru Sassut, a köztévé eddigi elnökét. A parlamenti vita során az ellenzéki Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Sassu az őt ért kormánypárti bírálatok kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mindaddig nem lehetséges a köztelevízió mentesítése a politikai befolyás alól, amíg a kormányfő azzal az elvárással fordul a tévéelnökhöz, hogy hetente szerepelhessen a televízióban.

1. Mint az adófizetők pénzének felelős elpallója, természetesen a kormánynak lehetnek elvárásai a közszolgálati tévé felé, de csak hangfogóval. A tévé azért van, hogy ő maga számoljon be a Helyzetről, ahogy azt a média látja. A kormánynak a kellemetlen kérdésekre kell válaszolnia. Azokat bezzeg rendszeresen megkerüli...

2. Elvi egyezségre jutott a koalíciós partner PDL és az RMDSZ arról, hogy utóbbi szervezet jelölhet elnök-vezérigazgatót a közszolgálati rádió élére. Az elvi egyezség nem jelenti azt, hogy a román rádió élére magyar szakember kerül. Román sajtóértesülések szerint Traian Băsescu államfő jónak látná, ha a rádió jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Maria Ţoghină megőrizné tisztségét, annál is inkább, mert tevékenységében a pártok sem találtak kivetnivalót. Időközben több magyar jelölt és önjelölt neve is szóba került.

2. Ekkora mellényhez nem is hiányozhatnak a Sóvárgó Szóbajöhetők. Meg a kibiceik.

3. Véget vetne a hipermarketek vasárnapi nyitva tartásának a képviselőház mezőgazdasági bizottsága: az alsóházi testület már májusban részévé tenné az áruházláncok működését szabályozó etikai kódexnek a hétvégi nyitvatartási rend ezirányú korlátozását. Akezdeményezés célja, hogy támogassa a hazai mezőgazdasági termékek értékesítését az élelmiszerpiacokon.

3. Áthidaló megoldás lehetne, hogy a nagyáruházak kinyithassanak ugyan vasárnap, de kötelezően csak hazai mezőgazdasági termékeket árulhatnának. A többi árut szigorúan csak pult alól...

4. Válókeresetet nyújtott be a nagyváradi bíróságra Tőkés Edit, Tőkés László volt püspök, jelenlegi EP-képviselő, az EMNT elnökének felesége.

Tőkés Edit keresetében számtalan szerelmi kalanddal és a családja „terrorizálásával” vádolja férjét. A nagyváradi bíróság az első tárgyalást május 12-re tűzte ki. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke a válópert élete legnagyobb próbatételének tartja, fivére, Tőkés István nyílt levélben támadja sógornőjét, nem zárva ki a securitates együttműködés lehetőségét sem személyével kapcsolatban.

4. Nem hiszem, hogy ezt az ügyet Győzike-féle valóságshow szintjén kellene kezelnünk. Ezért: No comment.

5. Elutasította a szenátus a tanügyminiszter elleni egyszerű indítványt: 65 szenátor tartotta megfelelőnek Funeriu tanügyi reformját, 51-en vélték nem megfelelőnek. Az RMDSZ támogatja a változtatásokat magába foglaló reformtervezeteket, mivel az kedvező a magyar oktatás, valamint a központosítás lebontása szempontjából.

5. Egy reform, amit a többség jónak tart, az eleve csak rossz lehet, mert nem érinti a lényeget, amihez az érdekek kötődnek.

6. A munkanélküliségi ráta 8,36%-ra nőtt március végére, ami enyhe növekedést jelent a februári 8,30%-os rátához képest. Az Országos Munkaerő Ügynökség adatai szerint 765 285 fő a hivatalosan regisztrált állástalan személy. A munkanélküliek 60,4%-a részesül segélyben. Tavaly márciusban 5,6% volt az állástalanok aránya. A legalacsonyabb munkanélküliséget Bukarestben (2,53%), Ilfov (2,85%), Temes (4,5%) és Bihar (6,45%) megyékben regisztrálták, a legmagasabbat Vaslui (15,31%), és Mehedinti (14,41%) megyékben. Kovászna megyében 12,23% volt a munkanélküliségi ráta, Hargita megyében 11,34%, Maros megyében 8,53%.

6. Ezeket a rátákat a hivatalosságok általában mindig szépíteni, sminkelni szokták. Ha ennek ellenére is romlanak a mutatók, akkor ott tényleg nagy baj van.

7. A szociális segélyben részesülő személyek száma meghaladja a dolgozó lakosság számát: előbbi kategóriához 9,5, utóbbihoz pedig mindössze 9 millió személy tartozik - derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből. Összesen 50 típusú segély létezik, ezek kifizetésére 2,4 milliárd eurót költ évente az állam. A fogyatékosoknak járó segélyben részesülők száma 18 év alatt több mint 500 ezerrel nőtt. 1992-ben 80 ezer súlyos fogyatékossággal élő személy szerepelt a nyilvántartásba, mára számuk meghaladta a 600 ezret.

7. És a mindenféle kéregetőket, tolvajokat, szélhámosokat ki számolta össze? Ők is a „szociális” segélyezettekhez tartoznak, vagy a „dolgozó” lakossághoz?

8. A belső ellenzék távolmaradása mellett rendezi tisztújító közgyűlését Gyergyószentmiklóson a Magyar Polgári Párt, várhatóan Szász Jenőt újraválasztják az alakulat elnökévé. Az MPP Bihar megyei szervezete, mely Szász ellenfelének számít, távol marad az ülés munkálatairól. Tőkés László Szászt „politikai ámokfutónak, felelőtlen akarnoknak” nevezte, utóbbi szerint nincs szükségük az EP-képviselő erkölcsi kioktatására.

8. Így igaz: egy párt szuverén joga saját magát olyannak ítélni, amilyennek csak akarja. De az EP-képviselőnek is szuverén joga véleményt mondani mindarról, ami az Unió határain belül esik. Sőt, arról is, ami azon túl van. Vagyis mindenről.

9.Erős a román nemzet, így nem kell aggodalmaskodni amiatt, hogy egy kisebbség nyelvén tanítanak egy tantárgyat” - jelentette ki Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter tegnap, az ellene benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítvány vitáján. „Az a hír járja, hogy hiba volt engedélyezni a történelem és a földrajz tantárgyaknak a kisebbségek nyelvén való oktatását. Én úgy gondolom, hogy egy erős, magabiztos nemzetnek nem kell ilyesmi miatt aggódnia. Úgy gondolom, hogy erős nemzet vagyunk, mert nemzeti kisebbségekkel élünk együtt. A diverzitás pedig erősíti Romániát. Művelni és tisztelni kell, és az ebben rejlő lehetőségeket ki kell aknáznunk. Így erős nemzetté válunk, nem pedig egy félelmekkel teli nemzetté, amely a mások jogainak korlátozására törekedik. Ez a saját, és a pártom meggyőződése, egyaránt” - jelentette ki Funeriu. A bizalmatlansági indítványt a szenátus egyébként elutasította: a 69 szükséges voks helyett csupán 51 gyűlt össze.

9. Olyan jól hangzik, hát higgyünk neki... Hátha komolyan is gondolja.

10. Uniós pályázati pénzből újítják fel a dévai várat - a munkálatok kivitelezésére vonatkozó szerződést írta alá a helyi önkormányzat és a Hunyad megyei regionális fejlesztési ügynökség. A dévai önkormányzat és a Hunyad megyei tanács által benyújtott pályázat nyomán a város közel 38,5 millió új lejt nyert a vár felújítására. A pénzből a kettes és hármas számú várrészlegeket újítják fel. A dévai vár egyes számú részlegének felújítása már 2008-ban elkezdődött, a munkálatokat az önkormányzat saját anyagi forrásaiból finanszírozza.

10. A dolognak már csak azért is sikerülnie kell, mert annak idején Kőműves Kelemen és a brigádja elvégezték a munka dandárját, s a vár azóta is áll...

Nincsenek megjegyzések: