2010. április 26., hétfő

Hír+komment a Riportnak (3)


Úhabb kérdések jöttek, újabb válaszokat küldtem. Gondolom, ez is, az is érdeklődésre tarthat számot. Még...

*

1. Támogatja a tanügyi törvénytervezetet az RMDSZ. A kormányon lévő szervezet szerint a tervezet közoktatásra vonatkozó része számos kedvező előírást tartalmaz a kisebbségek számára. Így a magyar gyerekeknek nem kell románul tanulniuk Románia földrajzát és a románok történelmét, s a kisebbségi diákoknak külön tananyag szerint tanítják a román nyelvet. Az oktatási törvény felsőoktatási fejezete egyértelműen garantálja a kisebbségi nyelven való felsőoktatást.
A törvénytervezet meghatározza a multikulturális és többnyelvű egyetemek státusát, lehetőséget ad önálló karok létrehozására is a kisebbségek nyelvén. A tervezetet a kormány jóváhagyása után a törvényhozásnak kell megvitatnia s elfogadnia sürgősségi eljárással.

1. A támogatás egészen természetes; sőt, még szép... A többit hiszem, ha látom. Sajnos, a tanárok sztrájkja mindent elsöprő kételyeket ébreszt bennem mindenfajta reformtörekvés sikere iránt.

2. Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvény több cikkelyét. Az alkotmánybírák a jogszabály két teljes fejezetét „dobták a szemétbe”, ez által az intézmény nem ellenőrizheti többé a köztisztségviselők vagyonát, nem fordulhat az ügyészséghez, ha eltéréseket észlel a vagyonnyilatkozat és a birtokolt javak között. A taláros testület azokat a cikkelyeket nyilvánította alkotmányellenesnek, amelyek ellentmondanak az alkotmány azon bekezdésének, amely kimondja: a vagyon megszerzésének törvényes jellege vélelmezett.
„Nem a javak tulajdonosának kell bizonyítania, hogy törvényesen szerezte vagyonát, hanem - ügyészségi eljárás esetén - a vádhatóságnak kell bizonyítékot szereznie a törvénytelenségekre” - nyilatkozta Puskás Bálint alkotmánybíró, aki nem kívánta részletezni, milyen formában érinti majd az ANI működését a döntés.
Boc miniszterelnök szerint a kabinet sürgősségi rendelettel módosítaná az ANI-törvény azon cikkelyeit, amelyeket az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősített. A Mediafax hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó források szerint a kormány annak lehetőségét is elemzi, hogy a parlament sürgősségi eljárással oldja fel az alkotmányossági konfliktust.

2. Az alkotmánybíróság olyan, akár a hajdani törzsi társadalomban az Öregek Tanácsa. Lehet ellene berzenkedni, de fölösleges. Ha valaki túl akar járni az eszükön, akkor vegye a fáradságot és gondolkozzék alkotmányos észjárásban.

3. Az európai államok többségéhez hasonlóan Romániában is napokra leállt a légi forgalom, miután az Izlandon kitört Eyjafjallajökull vulkán kráteréből felszállt kiterjedt hamufelhő a román légtérbe is eljutott. A sürgősségi esetek kezelésével foglalkozó kormányzati bizottság ülése után Emil Boc miniszterelnök azt mondta: a hamufelhő az egész román légteret betöltötte, de a légszennyezés mértéke nem lépi túl a megengedett értékeket.
Az izlandi vulkánkitörés nyomán felszálló hamufelhő egész Európában megbénította a légi közlekedést, mivel a több ezer méteres magasságban szálló porrészecskék tönkretehetik a sugárhajtású repülőgépek turbináit, így az európai államok többsége lezárta légterét. A világ légi forgalmában keletkező kár értéke nagyobb lesz annál is, mint amelyet az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások okoztak - véli a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO).

3. Szomorú látni, hogy egyre fakul valamikor nevezetes és perdöntő mondásunknak a fénye, ami így szól: „Több is veszett Mohácsnál...”

4. Megállapodás született a Demokrata-Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ között a közszolgálati televízió és rádió működését szabályozó törvény módosítása ügyében többek között arról, hogy a két intézmény igazgatótanácsának tagjait ezen túl nem a parlamenti pártok, hanem a civil szervezetek delegálják, s a két intézményben szétválasztják az elnöki tisztséget és az igazgatótanácsot az intézmények menedzsmentjétől.
A közszolgálati média politikamentesítésének ötletével a PDL képviselői rukkoltak elő, amit hevesen elleneztek az RMDSZ vezetői, attól tartva, hogy a szövetségnek nem marad képviselője a testületekben. A megállapodás szerint a két közszolgálati médium igazgatótanácsának 13-13 tagja lesz: 11-11 tagot a civil szervezetek delegálnak, egyet-egyet a magyar kisebbség és egyet-egyet a többi nemzeti kisebbség.

4. Mivel a tévézés mindinkább elsősorban pénzkérdés, a vezetőtestületek összetétele csak masni a csomagon, ami odabent, úgy néz ki, meglehetősen huzatos...

5. Ünnepélyes keretek közt adta át Gémesi Ferenc, a budapesti Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti jelentőségű intézmény címet és a hozzátartozó kis réztáblát a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén.
A jelentős anyagi támogatással járó titulust idén többek között a marosvásárhelyi Studium-Prospero Alapítvány, a Protestáns Teológiai Intézet, a Helikon és a Látó folyóirat, a Csángó Oktatási Program, a Téka Alapítvány és az Aradi Kamaraszínház kapták meg. „Amikor kitaláltuk azt, hogy legyen egy olyan intézményi kör, amely a magyar kultúra és tudományosság szempontjából fontos intézményeket foglal magában, azt tartottuk fontosnak, hogy kiszámítható környezetet teremtsünk ezeknek az intézményeknek egy teljes kormányzati ciklus erejéig - nyilatkozta Gémesi. - Így négyévente egyszer kell megállapodni abban, hogy mekkora támogatást kapnak az intézmények, létezésük nem függ attól, hogy kapnak-e pályázati úton pénzt a működésükre.”

5. Többször olvastam, s mondhatom, jó kis (?) könyv a Réztábla a kapu alatt. Lám, most a politikusok is elővették. Igaz, a réz világpiaci ára nem alacsony...

6. Pedofil ügybe keveredve lemondott egy belga katolikus püspök. Pontosan nem tudni, hogy az állítólagos bűncselekményt ő követte-e el, vagy valaki más, s ő csupán elhallgatta az ügyet. Az egyház nem közölte, hogy ki az a püspök, aki lemondott, és azt sem, hogy pontosan miért döntött így, de a belga nemzeti hírügynökség, a Belga úgy tudja, hogy Roger Vangheluwe-ről, a bruges-i püspökség vezetőjéről van szó, és az ügy súlyos. Vangheluwe később maga ismerte el, évekkel ezelőtt zaklatott egy fiút.
Az ír katolikus egyháznak immár három püspöke mondott le az utóbbi időben hasonló okok miatt, XVI. Benedek pápa nemrég fogadta el a pedofil ügyek eltusolása miatt bírált James Moriarty püspök lemondását. Németországban egy gyermekverő püspök nyújtotta be lemondását, míg a mexikói bíborost ugyancsak egy pedofil ügy elhallgatása miatt támadják.

6. Minden pedofil-ügy súlyos, és mindegyikre létezik ilyen-olyan magyarázat. Örvendetes, hogy az egyház is belépett az üldözők közé, s szomorú, hogy saját udvarán sok a sepregetni való.

7. Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására szeptemberben két napra Erdélybe látogat a Dalai Láma. Ezt Tőkés jelentette be a háromszéki Csomakőrösön zajló Kőrösi Csoma Sándor Napokon. A csomakőrösi református templomban tartott istentiszteleten elmondta: nemrég megérkezett a hivatalos visszajelzés, miszerint a Dalai Láma elfogadta a meghívását, és idén szeptemberben két napra Erdélybe is ellátogat. A román Külügyminisztérium pontosításokkal élt a meghívással kapcsolatban, míg Tőkés László a külügy pontosításait pontosította.

7. Szegény Mihály király is milyen nehezen jöhetett be az országba, pedig ő úgymond hazajött volna. De azért valahogy a Dalai Láma is megkapja a zöld utat. Azért fizetik a diplomatákat, hogy megtaláljanak minden létező Janus-arcú megoldást.

8. A költségvetési kiadások csökkentése volt a központi témája annak a találkozónak, amelyre Traian Băsescu az elnöki hivatalba rendelte a Boc-kabinet tagjait. A találkozó vártnál békésebb légkörben zajlott, előzőleg azért lehetett feszültségre számítani, mert az államfő egy héttel azelőtt kemény szavakkal bírálta a kormányt többek között a közalkalmazotti leépítések szerinte túl lassú üteme miatt.
„Engem is meglepett, hogy a találkozó konstruktív, normális légkörben zajlott. A beharangozottaktól eltérően inkább segítő szándékot érzékeltünk az államfő részétől, nem számonkérést és szemrehányást” - nyilatkozta Kelemen Hunor művelődési miniszter.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a kormánytagokkal folytatott konzultáción elsősorban a költségvetési kiadások csökkentése, a decentralizáció kérdése, illetve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget érintő alkotmánybírósági ítélet került terítékre. Az Agerpresnek név nélkül nyilatkozó források szerint a találkozón nem volt napirenden az alkotmánymódosítás kérdése.

8. Egyszer majd úgy is kiderül, miről tárgyaltak. Az, hogy milyen volt az elnök, atyás vagy szemrehányó, a kormánytagokat lehet, de rajtuk kívül a kutyát se érdekli.

9. A fővárosi törvényszék jóváhagyta a független képviselők kérését, hogy Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néven parlamenti pártot jegyezzenek be. A Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) dezertált honatyák számára létrehozandó alakulat a tervek szerint bal-közép irányultságú lesz. Sajtóinformációk szerint az új párt elnöke Marian Sârbu, ügyvezető elnöke Gabriel Oprea, tiszteletbeli elnöke pedig Cristian Diaconescu lesz.

9. Díjazni kellene az ötletet, hogy miként lehet ideológiát mellőzve, gyorsan és bérmentve parlamenti pártot fabrikálni - választások nélkül.

10. Huszonöt tagú alkotmánymódosító bizottság létrehozását szavazta meg a parlament két házának együttes plenáris ülése. A testület összetétele is pártokon felüli támogatást élvezett; eszerint a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták nyolc-nyolc, a liberálisok négy, az RMDSZ és a függetlenek két-két, a nemzeti kisebbségek pedig egy tagot delegálhatnak az alkotmánymódosító szakbizottságba. A kétharmados többséggel döntő testület elnöke a PDL-s Daniel Buda, helyettesei egy-egy liberális és szociáldemokrata honatya lesznek. A titkári teendőket Varga Attila és Varujan Pambuccian látják el, a szövetség másik „alkotmánymódosító képviselője” Márton Árpád lesz. Mint ismeretes, a tavalyi elnökválasztás első fordulójával párhuzamosan Traian Băsescu államfő kezdeményezésére népszavazást tartottak az egykamarás parlament felállításáról és a képviselők számának háromszázban való maximalizálásáról. Az ellenzéki pártok nem szorítkoznának csupán a népszavazáson feltett két kérdésre.

10. A hírt azóta felülírta az élet, a kormány már megmutatta, hogyan képzeli Ő az alkotmánymódosítást. Lesz itt még közelharc és kézitusa!

Nincsenek megjegyzések: